Dura Vermeer

Warmtepompen maken nieuw Inspiration Centre extra duurzaam

Locatie
Inspiration Centre Dura Vermeer

Plaats
Utrecht

Toepassing
Kantoorruimte

Uitgangspunt
Nieuwbouw

Achtergrond

De grote aannemer Dura Vermeer heeft voor hun vastgoeddivisie zelf een nieuw Inspiration Centre gebouwd in Utrecht. Geheel in lijn met de eigen ambities voor duurzaam bouwen heeft dit nieuwbouwpand geen gasaansluiting. Dura Vermeer koos er daarom voor om het gebouw te verwarmen met warmtepompen – en vroeg ons om die te leveren.

Onze oplossing

De adviseur van het project vroeg ons om te beginnen advies over de beste combinatie van warmtepompen voor dit gebouw. Uiteindelijk koos Dura Vermeer voor onze oplossing met een efficiënte combinatie van een 4- en een 2-pijps warmtepomp. Daarbij richtten we ons niet alleen op verwarming, maar juist ook op koeling. De 4-pijps warmtepomp vormt de basis. Deze hebben we gekozen op basis van de koellast van het pand, maar hij is ook geschikt voor verwarming. De 2-pijps warmtepomp biedt extra verwarmingsvermogen voor koude periodes.

Het resultaat

Compac heeft de machines begin 2020 geleverd. Het mooie is dat de warmtepompcombinatie in alle seizoenen een aangename binnentemperatuur biedt. In de zomer lekker koel, in de winter behaaglijk warm. In de tussenseizoenen zorgen de pompen tegelijk en onafhankelijk voor koeling én verwarming. Omdat de 2-pijps warmtepomp alleen bijschakelt als het nodig is, bijvoorbeeld bij strenge vorst, is het totale systeem extra zuinig met energie. Echt duurzaam dus.

Nieuwsgierig geworden?
Compac Services
Nieuwsgierig geworden?

Voor nadere informatie kan je terecht bij Cees Hilhorst.