Universiteit van Amsterdam

Vervanging koelmachines bespaart veel energiekosten

Locatie
Universiteit

Plaats
Amsterdam

Toepassing
Kantoorruimte

Uitgangspunt
Vervangen van oude koelinstallatie

  • Categorie Koelmachines

Achtergrond

In een van de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) waren de oude koelmachines aan vervanging toe. De UvA vroeg ons daarom om een nieuw klimaatsysteem te installeren. In hun wensen legde de universiteit veel nadruk op duurzaamheid. Bijzonder bij deze opdracht was daarnaast dat het systeem hoge temperaturen tot wel 78 °C moet kunnen leveren.

Onze oplossing

We hebben dit project uitgevoerd in samenwerking met onze partner ATES Controls. ATES voerde de benodigde berekeningen uit en maakte op basis daarvan een ontwerp. Het nieuwe klimaatsysteem is opgebouwd met drie energiezuinige water-water warmtepompen die speciaal geschikt zijn voor hoge temperaturen. We hebben deze machines begin 2020 geïnstalleerd. Om extra energie te besparen, zijn de warmtepompen gekoppeld aan installaties voor warmte-koude-opslag (WKO). Bovendien leveren de machines naast warmte ook koeling voor de universiteit.

Het resultaat

De UvA kan ons nieuwe klimaatsysteem flexibel inzetten voor een medium of hoge cv-temperatuur.  De efficiënte warmtepompen en de koppeling met WKO-installaties zorgen voor een forse energiebesparing. Dat is niet alleen goed voor het milieu. De universiteit bespaart hiermee ook flink op energiekosten.  

Nieuwsgierig geworden?
Compac Services
Nieuwsgierig geworden?

Voor nadere informatie kan je terecht bij Cees Hilhorst.